Boekscanning - Digitaliseren Boeken

Het digitaliseren van boeken is één van de specialiteiten van Karmac. Vanaf begin jaren 70 zijn, in eerste instantie met behulp van microfilm, honderdduizenden pagina’s gedigitaliseerd. Tegenwoordig is de microfilm vervangen door boekscanning / digitalisering. Karmac beschikt hiervoor over de modernste boekscanners van Zeutschel en I2S. Deze scanners zijn uitgerust met zogeheten "boekenwip-systemen". Deze systemen voorkomen dat de originele boeken beschadigd worden en zorgen tevens voor een vlakke bovenzijde zodat perfecte scans mogelijk zijn.

Daarnaast heeft Karmac diverse studio’s ingericht met camera systemen die zijn uitgerust met Leaf digitale achterwanden. Met deze boekscanners kunnen de meest gevoelige materialen op de hoogste kwaliteit digitaal gefotografeerd worden. Karmac levert dagelijks scans af die voldoen aan alle eisen van het prestigieuze Metamorfoze project. Ook ander erfgoed, zoals kaarten en historische documenten worden op deze wijze voor toekomstige generaties bewaard.
De boeken worden meestal gescand in jpeg- of tiff-formaat, 24 bits kleur, 300 DPI, maar andere resoluties zijn natuurlijk ook mogelijk. Bij het scannen kunnen linker- en rechter-pagina gescheiden opgeslagen worden. Na scanning worden vaak PDF bestanden, eventueel met OCR (tekstherkenning) en/of Alto-bestanden gemaakt.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de digitalisering van boeken of erfgoed? Schrijf u dan vandaag nog in voor een van onze gratis lunchbijeenkomsten in Lelystad of neem telefonisch contact met ons op 0320 286 959 of vul het contactformulier in. Wij voorzien u graag van meer informatie.

Om deze video te zien dien je marketing-cookies te accepteren.

 

Informatie aanvragenBel 0320 286 959