Karmac helpt 4 instellingen bij het digitaliseren van 260.000 pagina’s WO2-archief

Het Bevrijdingsmuseum Zeeland (BMZ), Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), Regionaal Archief Nijmegen (RAN) en Verzetsmuseum Amsterdam (VMA) conserveren en digitaliseren samen, op initiatief van het Netwerk Oorlogsbronnen, bijna 34 meter (260.000 pagina’s) archief uit de Tweede Wereldoorlog. Het programma voor het behoud van het papieren erfgoed Metamorfoze honoreerde de aanvraag van WO2-collecties deze zomer. Dit najaar gaan de eerste archieven bij Karmac Informatie & Innovatie onder de scanner. De bedoeling is dat ze in de loop van 2019 en 2020 online te raadplegen zijn.

De collecties zijn allemaal afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog. De volgende collecties worden binnenkort gedigitaliseerd:

Metamorfoze is de naam van het Nationaal Programma voor het Behoud van het Papieren Erfgoed en is ondergebracht bij de Koninklijke Bibliotheek. Het programma is opgericht in 1997 en is een initiatief van het Ministerie van OCW. Metamorfoze selecteert boeken, kranten en tijdschriften voor digitalisering. Na de selectie start het digitaliseringstraject dat uitgevoerd wordt door de Koninklijke Bibliotheek. Karmac Informatie & Innovatie is al jaren een van de preferred suppliers van de Koninklijke Bibliotheek.

Het Netwerk Oorlogsbronnen

Het programma Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) zet zich in om regionale en landelijke WO2-collecties op de ‘wie, wat, waar en wanneer’-toegangen aan elkaar te verbinden via de WO2-zoekmachine Oorlogsbronnen.nl. NOB-projecten leiden tot een verbeterde digitale vindbaarheid en bruikbaarheid van collecties en collectie-data rondom het thema Tweede Wereldoorlog in Nederland. Het stimuleren van digitalisering van WO2-collecties is hier onderdeel van.Het Netwerk Oorlogsbronnen wordt gefaciliteerd door het NIOD instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies en is mogelijk dankzij het Ministerie van VWS, Vfonds en VSBfonds.

© Copyright Karmac Informatie Innovatie 2021 | Powered by iClicks | Sitemap | Cookieinstellingen | Privacy verklaring