< p>

Boeken digitaliseren

Met behulp van moderne scanapparatuur en intelligente scantechnieken kunnen wij alle soorten boeken scannen en digitaliseren. Het digitaliseren van boeken heeft als voordeel dat de documenten online toegankelijk worden voor een groot publiek. Tevens zorgen we er op deze manier voor dat de originele boeken in een betere staat blijven, omdat deze minder vaak worden geraadpleegd. Onze medewerkers beschikken over specialistische kennis en gaan zorgvuldig aan de slag. Bij elke scan staan wij garant voor de hoogste kwaliteit.

Voordelen van het digitaliseren van boeken

  • Geen verlies of beschadiging van originele boeken
  • Historische teksten en erfstukken blijven bewaard
  • Boeken worden toegankelijk voor een groot publiek
  • De digitale versies kunnen vanaf elke werkplek opgevraagd worden
  • Altijd een back-up beschikbaar

Boeken scannen met zeer intelligente boekscanners

Het digitaliseren van boeken is één van de specialiteiten van Karmac. Vanaf begin jaren 70 zijn, in eerste instantie met behulp van microfilm, honderdduizenden pagina’s gedigitaliseerd. Tegenwoordig is de microfilm vervangen door boekscanning, oftewel digitalisering. Karmac beschikt hiervoor over de modernste boekscanners van Zeutschel en I2S. Deze scanners zijn uitgerust met zogeheten ‘boekenwip-systemen’. Deze systemen voorkomen dat de originele boeken beschadigd worden en zorgen tevens voor een vlakke bovenzijde, zodat perfecte scans mogelijk zijn.

“Dankzij Karmac is ons archief nu op efficiënte wijze gedigitaliseerd en zijn ze toegankelijk voor duizenden gebruikers.”

Het digitalisatieproces

Onze specialisten beschikken over jarenlange ervaring en kennis op het gebied van zorgvuldige digitalisatie. Zo bent u verzekerd van een optimale digitalisering van uw boeken. Bij het scannen werkt Karmac I&I volgens een stappenplan. De eerste stap is een bezoek en inventarisatie bij u op locatie. Tijdens dit bezoek bekijkt een van onze accountmanagers de boeken en bespreekt hij de mogelijkheden met u. Vervolgens ontvangt u een offerte op maat. Zodra u akkoord heeft gegeven op de offerte, neemt een van onze projectleiders contact met u op om het project verder in te plannen.

Het digitalisatieproces bestaat uit de volgende stappen:

1. Schonen
2. Voorbewerken
3. Scannen
4. Toegankelijk maken van de boeken

De gedigitaliseerde documenten leveren we zo op dat ze direct geïmporteerd kunnen worden in de aanwezige raadpleegsoftware. Na oplevering van de digitale documenten is het bovendien mogelijk om de fysieke boeken zuurvrij te laten verpakken. We informeren u hier graag over.

Kwetsbare boeken digitaliseren

Papieren erfgoed is kwetsbaar en dient behouden te worden. Daarom volgen we strenge richtlijnen bij het digitaliseren van historische boeken. Karmac I&I heeft diverse studio’s ingericht met camerasystemen die zijn uitgerust met Leaf digitale achterwanden. Met deze boekscanners zijn we in staat om de meest gevoelige documenten digitaal te fotograferen met de hoogste kwaliteit. Karmac levert dagelijks scans af die voldoen aan alle eisen van het prestigieuze Metamorfoze project. Ook ander erfgoed, zoals kaarten en historische documenten worden op deze wijze voor toekomstige generaties bewaard.

Uw boeken scannen in diverse formaten

De boeken worden meestal gescand in jpeg- of tiff-formaat, 24 bits kleur, 300 DPI, maar andere resoluties zijn natuurlijk ook mogelijk. Bij het scannen kunnen de linker- en rechterpagina gescheiden opgeslagen worden. Na scanning worden vaak pdf-bestanden, eventueel met OCR (tekstherkenning) en/of Alto-bestanden gemaakt.

Om deze video te zien dien je marketing-cookies te accepteren.

Meer documenten digitaliseren

Karmac I&I is uw specialist in het digitaliseren van boeken. Daarnaast zijn we werkzaam in de digitalisatie van andere documenten, zoals:

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de digitalisering van boeken of erfgoed? Neem telefonisch contact met ons op via 0320 286 959 of vul het contactformulier in. Wij voorzien u graag van meer informatie. Ook nodigen wij u van harte uit voor een van onze gratis lunchbijeenkomsten in Lelystad waar we u meer vertellen over het digitaliseren van documenten.