Microfilm scannen

 • Advies op maat voor uw informatielogistiek
 • Al sinds 1974 partner voor complexe document- en gegevensprocessen
 • Experts op het gebied van wet- en regelgeving rondom informatieverwerking

Microfilm was ooit een innovatieve manier voor het efficiënt en ruimtebesparend bewaren van documenten. Karmac helpt u graag met het digitaliseren van de kwetsbare microfilms en microfiches om uw documenten digitaal toegankelijk en eenvoudig raadpleegbaar te maken.

In welke branche bevindt uw organisatie zich?

Zakelijke markt

Karmac garandeert een snel en veilig scanproces voor uw microfilms met vertrouwelijke informatie. Onze specialisten zorgen ervoor dat de data van iedere microfilm leesbaar is en veilig digitaal wordt opgeslagen.

Lees meer

Zorgverlening

Microfilms met vertrouwelijke informatie zet Karmac op efficiënte wijze om naar een digitaal archief. Hierdoor is een fysiek archief voor de microfilms niet meer nodig.

Lees meer

Culturele markt

Om optimale kwaliteit te waarborgen werken onze specialisten zo nauwkeurig mogelijk. Het inscannen en bewerken van iedere microfilm gebeurt met uiterste precisie, zodat we uw gewenste eindresultaat realiseren.

Lees meer

Overig

Om welke branche het ook gaat, we passen ons scanproces aan op uw wensen. Geef aan wat het gewenste eindresultaat is, zodat we de perfecte werkwijze voor uw project kunnen hanteren.

Lees meer

Over het digitaliseren van microfilms, -fiches, jackets & vensterponskaarten

Al sinds het begin van de jaren 90 digitaliseren we microfilms, jackets en vensterponskaarten. In de jaren 90 nam het digitaliseren van microfilms een grote vlucht en zijn wij uitgegroeid tot één van de grootste microfilm-servicebureaus van Nederland.

Voor alle voorkomende microfilms kunt u bij ons terecht. Karmac beschikt over specifieke specialistische apparatuur waarmee zowel gescand kan worden in zwart/wit als in bijvoorbeeld grijswaarden en in verschillende scanresoluties.

 • Advies op maat voor uw informatielogistiek
 • Al sinds 1974 partner voor complexe document- en gegevensprocessen
 • Experts op het gebied van wet- en regelgeving rondom informatieverwerking
 • Optimale dienstverlening

Wat is een microfilm?

Microfilm is fotografisch materiaal waar veel informatie, zoals tekst of tekeningen en ander soort beeld, opgezet  kan worden. Op het transparante materiaal staat de desbetreffende informatie afgedrukt, welke door middel van een leesapparaat vergroot op een scherm kan worden weergegeven. Het grote voordeel destijds van microfilm was dat er een grote hoeveelheid informatie op een klein stukje materiaal werd afgedrukt, wat een hoop archiefruimte bespaarde. Daarnaast blijft microfilm, mits goed bewaard, in uitstekende conditie. Een belangrijk verschil is dat er naast de originele films, ook vaak kopieën werden bewaard. Microfilm valt onder te verdelen in verschillende soorten en formaten:

16 mm microfilm

Microfilm van 16 mm is een veelgebruikt formaat en komt vaak in de lengtes 30,5 m en 61 m. Op één microfilm van 30,5 meter passen ongeveer gemiddeld 2.500 A4-documenten. Nadat de gegevens op de microfilm staan, kan het op verschillende manieren verwerkt worden tot eindproduct:

 • Op de standaard spoel, in een clip of een filmdoosje
 • In stroken versneden en verwerkt in jackets
 • Geplaatst in vensterponskaarten (VPK)
 • Gemonteerd in een cartridge

35 mm microfilm

35 mm microfilm wordt vaak gebruikt voor het opslaan van grotere tekeningen en heeft doorgaans een standaardlengte van 30,5 m. Net zoals 16 mm microfilm wordt 35 mm film verwerkt op de standaard spoel, een filmdoosje, jackets of een cartridges.

105 mm microfilm

105 mm microfilm, ook wel microfiche genoemd, is een heel vel microfilm van 105 x 148 mm.

Waarom microfilms digitaliseren?

Veel organisaties, zoals banken, verzekeraars, bibliotheken en andere lang bestaande organisaties bezitten nog een groot archief microfilm. Vaak is echter niet de juiste apparatuur in huis om deze informatie te raadplegen. Daarnaast is het lastig om de data van de microfilms af te halen. Het digitaliseren van alle microfilms levert een grote hoeveelheid belangrijke data op, zoals bouwkundige, financiële, of personele gegevens. Deze gegevens zijn vervolgens overal digitaal raadpleegbaar is, terwijl Karmac een hoge datakwaliteit waarborgt.

De voordelen van microfilms laten digitaliseren door Karmac

 • Alle expertise rondom microfilms scannen in huis.
 • U heeft zelf geen expertise en scanapparatuur (meer) nodig.
 • Elektronische, veilige opslagplaats voor de data van de microfilm.
 • Na scanning op een veilige en verantwoorde manier de films laten vernietigen.
 • Contiuïteit van uw organisatie gewaarborgd.
 • Informatie gemakkelijk en snel raadpleegbaar.
 • Karmac voldoet aan de informatieveiligheidseisen om vele soorten (klant)gegevens te verwerken.
 • De data blijft binnen Nederland en in beheer van Karmac.
 • De microfilms kunnen na digitalisering volledig volgens CA+ certificering worden vernietigd.

Ontsluiten van microfilms

Naast scankwaliteit is natuurlijk ook de ontsluiting van de gedigitaliseerde beelden van groot belang, bij Karmac beseffen wij dat als geen ander. Daarom leggen wij voor u ook de koppelingen met reeds in uw organisatie aanwezige databases en/of databestanden. Met name bij 16mm microfilms kunnen op die manier, met behulp van blips of beeldnummers, eenvoudig uw gedigitaliseerde bestanden ontsloten worden.

Microfilm scanning on demand

Speciaal voor de microfilm-archieven die nog maar zeer beperkt geraadpleegd worden, hebben wij een scanning on demand oplossing ontwikkeld. Nu de beschikbaarheid van microfilmaflees- en afdrukapparatuur afneemt en onderhoudscontracten voor dergelijke apparatuur steeds duurder worden, loopt de prijs per afdruk/scan omgerekend vaak op tot tientallen of zelfs honderden euro’s. Onze scanning on demand-service (gecombineerd met bijvoorbeeld de geconditioneerde opslag) is dan een uitkomst. Zo bouwt u op gepaste snelheid een inventaris op.

De microfilms worden opgeslagen in bijvoorbeeld de geconditioneerde opslag en wanneer er een film of deel van een film opgevraagd moet worden, wordt deze volgens de overeengekomen SLA gescand, verwerkt en digitaal uitgeleverd. De bestanden worden altijd beveiligd verzonden via bijvoorbeeld een aan te leggen SSH File Transfer Protocol of via het portaal van Zivver. De risico’s zijn daarmee vele malen lager en de continuïteit is daarmee gewaarborgd.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden?

Zijn er vragen over deze dienstverlening of zijn er direct microfilms, microfiches, vensterponskaarten of jackets te scannen? Neem dan contact op met een van de specialisten van Karmac. Karmac is een teamspeler die graag advies geeft om tot een zo passend mogelijk eindproduct te komen, waarbij kwaliteit voorop staat.

Deze bedrijven kiezen voor Karmac I&I

Culturele markt

Vragen?

We helpen je graag.

Demy van Leusden

T. 06 3017 7309
E. Demy.van.Leusden@karmac.nl

Stuur Demy een e-mail

Stuur Demy een e-mail

Overige zakelijke markt

© Copyright Karmac Informatie Innovatie 2024 | Powered by iClicks | Sitemap | Cookieinstellingen | Privacy verklaring
06 5181 9761 Contact