Microfilm scannen

Microfilm was ooit een innovatieve manier voor het efficiënt en ruimtebesparend bewaren van documenten. Karmac helpt u graag met het digitaliseren van de kwetsbare microfilms om uw documenten online toegankelijk en raadpleegbaar te maken.

Microfilm was ooit een innovatieve manier voor het efficiënt en ruimtebesparend bewaren van documenten. Karmac helpt u graag met het digitaliseren van de kwetsbare microfilms om uw documenten online toegankelijk en raadpleegbaar te maken.

Over het digitaliseren van microfilms

Al sinds het begin van de jaren 90 digitaliseren wij microfilms. In de jaren 90 nam het digitaliseren van microfilms een grote vlucht en zijn wij uitgegroeid tot één van de grootste microfilm-servicebureaus van Nederland.

Voor alle voorkomende microfilms kunt u bij ons terecht. Karmac beschikt over specifieke "specialistische" apparatuur waarmee zowel gescand kan worden in zwart/wit als in grijswaarden en in verschillende scanresoluties.

 • Advies op maat voor uw informatielogistiek
 • Al sinds 1974 partner voor complexe document- en gegevensprocessen
 • Experts op het gebied van wet- en regelgeving rondom informatieverwerking
 • Optimale dienstverlening

Wat is microfilm?

Microfilm is fotografisch materiaal waar veel informatie, zoals tekst of beeld, op verwerkt kan worden. Op het transparante materiaal staat de desbetreffende informatie afgedrukt, welke door middel van een leesapparaat vergroot op een scherm kan worden weergegeven. Het grote voordeel van microfilm is dat er een grote hoeveelheid informatie op een klein stukje materiaal wordt afgedrukt, wat een hoop archiefruimte bespaart. Daarnaast blijft microfilm, mits goed bewaard, in uitstekende conditie. Microfilm valt onder te verdelen in verschillende soorten en formaten:

16 mm microfilm

Microfilm van 16 mm is een veelgebruikt formaat en komt vaak in de lengtes 30,5 m en 61 m. Op één microfilm van 30,5 meter passen ongeveer gemiddeld 2.500 A4-documenten. Nadat de gegevens op de microfilm staan, kan het op verschillende manieren verwerkt worden tot eindproduct:

 • Op de standaard spoel, in een clip of een filmdoosje
 • In stroken versneden en verwerkt in jackets
 • Geplaatst in vensterkaarten
 • Gemonteerd in een cartridge

35 mm microfilm

35 mm microfilm wordt vaak gebruikt voor het opslaan van grotere tekeningen en heeft doorgaans een standaardlengte van 30,5 m. Net zoals 16 mm microfilm wordt 35 mm film verwerkt op de standaard spoel, een filmdoosje, jackets of een cartridges.

105 mm microfilm

105 mm microfilm, ook wel microfiche genoemd, is een heel vel microfilm van 105 x 148 mm.

Waarom microfilms digitaliseren?

Veel organisaties, zoals banken, verzekeraars, bibliotheken en andere lang bestaande organisaties bezitten nog een groot archief microfilm. Vaak is echter niet de juiste apparatuur in huis om deze informatie te raadplegen. Het digitaliseren van alle microfilms levert dan een grote hoeveelheid belangrijke data op, zoals bouwkundige, financiële, of personele gegevens. Microfilms inscannen zorgt ervoor dat de informatie overal digitaal raadpleegbaar is, terwijl Karmac een hoge datakwaliteit waarborgt.

De voordelen van microfilms laten digitaliseren door Karmac

 • Alle expertise rondom microfilms scannen in huis
 • U heeft zelf geen scanapparatuur (meer) nodig
 • Elektronische, veilige opslagplaats voor microfilm
 • Scanning on demand mogelijk
 • Contiuïteit van uw organisatie gewaarborgd
 • Informatie gemakkelijk en snel raadpleegbaar

Ontsluiten van microfilms

Naast scankwaliteit is natuurlijk ook de ontsluiting van de gedigitaliseerde beelden van groot belang, bij Karmac beseffen wij dat als geen ander. Daarom leggen wij voor u ook de koppelingen met reeds in uw organisatie aanwezige databases en/of databestanden. Met name bij 16mm microfilms kunnen op die manier, met behulp van blips of beeldnummers, eenvoudig uw gedigitaliseerde bestanden ontsloten worden.

Microfilm scanning on-demand

Speciaal voor de microfilm-archieven die nog maar zeer beperkt geraadpleegd worden, hebben wij een scanning-on-demand oplossing ontwikkeld. Nu de beschikbaarheid van microfilmaflees- en afdrukapparatuur afneemt en onderhoudscontracten voor dergelijke apparatuur steeds duurder worden, loopt de prijs per afdruk/scan omgerekend vaak op tot tientallen of zelfs honderden euro's. Onze scanning-on-demand-service (gecombineerd met onze geconditioneerde opslag) is dan een uitkomst. Uw microfilms worden opgeslagen in onze geconditioneerde opslag, wanneer u een film of deel van een film nodig heeft, wordt deze voor u gescand en digitaal beschikbaar gesteld. U beperkt daarmee uw kosten terwijl continuïteit en beschikbaarheid van uw informatie op microfilm gegarandeerd blijft.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden?

Heeft u vragen over onze dienstverlening of wilt u uw microfilms laten inscannen? Neem dan contact op met de specialisten van Karmac. We beantwoorden uw vragen en leggen graag uit hoe we u ontzorgen bij het digitaliseren van uw microfilm.

Deze bedrijven kiezen voor Karmac I&I

Culturele markt


Vragen?

We helpen je graag.

Nadine Jongeneelen

T. 06-51819761
E. nadine.swaan@karmac.nl

Stuur Nadine een e-mail

Stuur Nadine een e-mail

Overige zakelijke markt


© Copyright Karmac Informatie Innovatie 2023 | Powered by iClicks | Sitemap | Cookieinstellingen | Privacy verklaring
Bel: 06-51819761