< p>

Microfilms digitaliseren

Wilt u microfilms laten digitaliseren? Maak dan gebruik van onze diensten! Karmac digitaliseert al sinds het begin van de jaren 90 microfilms. In de jaren 90 nam het digitaliseren van microfilms een grote vlucht en is Karmac uitgegroeid tot één van de grootste microfilm-servicebureaus van Nederland. Binnen Karmac is dan ook een grote expertise aanwezig als het gaat om microfilms.

Voor alle voorkomende microfilms  kunt u bij Karmac terecht. Wij digtaliseren onder andere de volgende microfilms:

  • 16 mm film
  • 35 mm film
  • 105 mm film
  • COM film

Karmac beschikt over specialistische apparatuur, zoals een microfilm scanner, waarmee zowel gescand kan worden in zwart wit als in grijswaarden én in verschillende scanresoluties.

Richtlijnen scannen Microfilms

Karmac is nauw betrokken geweest bij het tot stand komen van de "Richtlijnen scannen Microfilms" in het kader van het Metamorfoze programma. De richtlijnen zijn bedoeld voor een hoge kwaliteit digitalisering van microfilm-materiaal. Er worden zeer strenge en objectieve kwaliteitseisen aan de digitalisering gesteld, zodat de afbeeldingen (zogenaamde “preservation masters”) die volgens deze richtlijnen worden geproduceerd in principe de originele objecten kunnen vervangen. Tevens levert Karmac microfilmscantargets die worden gebruikt om microfilm-apparatuur te kunnen afstellen.

Ontsluiten van microfilms

Naast scankwaliteit is natuurlijk ook de ontsluiting van de gedigitaliseerde beelden van groot belang, bij Karmac beseffen wij dat als geen ander. Daarom leggen wij voor u ook de koppelingen met reeds in uw organisatie aanwezige databases en/of databestanden. Met name bij 16mm microfilms kunnen op die manier, met behulp van blips of beeldnummers, eenvoudig uw gedigitaliseerde bestanden ontsloten worden.

Microfilm scanning on-demand

Speciaal voor de microfilm-archieven die nog maar zeer beperkt geraadpleegd worden, heeft Karmac een scanning-on-demand oplossing ontwikkeld. Nu de beschikbaarheid van microfilmaflees- en afdrukapparatuur afneemt en onderhoudscontracten voor dergelijke apparatuur steeds duurder worden, loopt de prijs per afdruk/scan omgerekend vaak op tot tientallen of zelfs honderden euro's. Onze scanning-on-demand-service (gecombineerd met onze geconditioneerde opslag) is dan een uitkomst. Uw microfilms worden opgeslagen in onze geconditioneerde opslag, wanneer u een film of deel van een film nodig heeft, wordt deze voor u gescand en digitaal beschikbaar gesteld. U beperkt daarmee uw kosten terwijl continuïteit en beschikbaarheid van uw informatie op microfilm gegarandeerd blijft.

Over Metamorfoze

Metamorfoze is het Nationaal Programma voor het behoud van het papieren erfgoed en is ondergebracht bij de Koninklijke Bibliotheek. Het programma is een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Interessante internetpagina's: