< p>

Digitaliseren Akten van de Burgerlijke Stand

Karmac digitaliseert al vele jaren akten van de Burgerlijke Stand. Bij Karmac is digitaliseren meer dan alleen het scannen van de akten. Metadata (slim) toekennen, eventueel bladzijden splitsen waarop meer dan één akte vermeld staat, invoegen van de latere vermeldingen, inktvraat verwijderen, koppeling met het GBA en oplevering in systemen van verschillende leveranciers zijn ook belangrijke opties die Karmac biedt als onderdeel van het digitaliseren.

    U bent veel minder tijd kwijt aan het opzoeken van akten.

  • Digitale akten zijn eenvoudiger te beheren en te beveiligen.
  • U hoeft niet bang te zijn voor calamiteiten zoals brand, waterschade of inbraak.
  • U bespaart opslag- en inventariskosten.
  • U kunt makkelijk akten beschikbaar stellen aan uw inwoners.
  • U heeft altijd de meeste recente akten, voorzien van alle bijschrijvingen en/of wijzigingen.
  • U bent in staat om sneller te reageren naar inwoners.
  • U kunt zich volledig richten op uw kernactiviteiten.

Wilt u meer informatie over het scannen van akten van de Burgerlijke stand? Schrijf u dan vandaag nog in voor een van onze gratis lunchbijeenkomsten in Lelystad of neem telefonisch contact met ons op 0320 286 959 of vul het contactformulier in. Wij voorzien u graag van meer informatie.

Scannen van de akten

Bij het scannen maakt Karmac onderscheid tussen de ingebonden akten (boeken) en de zogeheten losbladige akten, die weliswaar in ordners zijn opgenomen, maar eenvoudig daaruit genomen kunnen worden. De ingebonden akten worden gescand op zogeheten "boekenwip-systemen", waarbij de boekenwip er voor zorgt dat de originele band niet beschadigd en de bovenzijde vlak legt (mede door de glasplaat die gebruikt wordt). Daarmee worden kwalitatief hoogwaardige scans gemaakt, zonder dat de originelen beschadigd worden. De losbladige akten worden uit de band genomen, gescand op een zogeheten doorvoersysteem, en daarna weer in de band teruggeplaatst.

Metadata toekennen

Bij het toekennen van de metadata, zoals jaartal, aktenummer, de naam van de persoon of personen op wie de akte betrekking heeft en de datum, maakt Karmac zoveel mogelijk gebruik van slimme technieken. Waar dat niet lukt, bijvoorbeeld bij de oudere handgeschreven akten, maakt Karmac gebruik van ervaren data-typisten, die getraind zijn op de oudere handschriften. Waar mogelijk wordt ook gekoppeld aan bestanden die al in het GBA zijn opgenomen.

Splitsen van akten

Veel akten zijn nog niet openbaar. Als inzage in een akte nodig is, mag enkel de betreffende akte verstrekt worden. Veelal staan er op een pagina twee akten. Karmac kan voor u de akten splitsen, zodanig dat u bij een opvraging gelijk de betreffende akte kunt verstrekken. Dit leidt tot een grote tijdsbesparing.

Latere vermeldingen

Bij de akten is sprake van latere vermeldingen, bijvoorbeeld bij naamswijzigingen. Vaak zijn de latere vermeldingen in aparte banden opgenomen. Karmac koppelt deze latere vermeldingen aan de betreffende akte, zodat uw medewerkers gelijk de actuele situatie voorhanden hebben.

Inktvraat

In een deel van de recentere akten is sprake van inktvraat. Digitalisering zorgt er voor dat deze akten behouden blijven en ook later nog (in ieder geval in digitale vorm) leesbaar zijn. Karmac beschikt over software om in de digitale bestanden de inktvraat zoveel mogelijk geautomatiseerd te verwijderen. Uw presenteert uw afnemers daarmee veel nettere akten.

De gegevens in de afbeelding zijn als voorbeeld, dit zijn geen werkelijke persoonsgegevens.

Koppeling naar GBA en uitlevering in diverse systemen

Karmac kan voor de recentere akten een koppeling naar het GBA verzorgen. Karmac heeft dit bijvoorbeeld samen met Centric voor verschillende gemeenten uitgevoerd. Dat betekent dat men in het GBA kan zoeken en bij het rechtsfeit de akte kan opzoeken. Voor oudere akten kan Karmac een uitlevering verzorgen naar systemen van allerlei leveranciers.

Graag zijn wij u van dienst en laten u profiteren van onze ruime ervaring. Die ervaring hebben we overigens ook met andere bestanden zoals die bij afdelingen Burgerzaken in gebruik waren en/of nog gebruikt worden, zoals persoonskaarten, archiefkaarten, gezinskaarten, woningkaarten en de zogeheten bandjes. Wij helpen u graag verder!

Referenties

Karmac verzorgt voor uiteenlopende opdrachtgevers digitaliseringswerkzaamheden. Hier onder vindt u een selectie van organisaties waarvoor Karmac digitaliseringsactiviteiten heeft uitgevoerd.