Karmac Digitaliseert unieke collectie Noord-Koreaanse posters

Het is een Nederlander die het tot zijn levensdoel heeft gemaakt de Noord-Koreaanse posterkunst te vereeuwigen, de heer Van der Bijl. ‘De Noord-Koreaanse posterdrukkunst is in één woord prachtig,’ vertelt hij. ‘Niet alleen omdat de posters mooi zijn om naar te kijken, ook omdat ze een beeld geven van het socialistische land.’

In totaal verzamelde hij ruim duizend posters uit de periode 1952 – 2010. Geschilderde én gedrukte exemplaren. De gedrukte posters zijn het zeldzaamst, als deze zijn publicitaire dienst heeft gedaan, verdwijnt hij in de kachel of wordt hij als oud papier gerecycled. Geschilderde exemplaren worden als kunst gezien en blijven als zodanig bewaard. Met gevaar voor eigen leven heeft meneer Van der Bijl deze unieke collectie tóch in handen en uit het land weten te krijgen. Zijn huidige collectie heeft hij in zeven jaar verzameld.

Posters waarop leiders staan afgebeeld, heeft meneer Van der Bijl helaas niet weten te bemachtigen. Deze zijn namelijk allemaal door de overheid geregistreerd en worden fysiek bewaard tot in de eeuwigheid. Een afbeelding van een leider vernietig je immers niet!

Karmac

De opdracht voor het digitaliseren van deze unieke collectie werd gegeven door Universiteitsbibliothecaris Kurt De Belder van de Universiteitsbibliotheek Leiden. Dit ter voorbereiding op de opening van hun Asian Library vleugel in 2017. In de Asian Library komen alle collecties over Azië onder één dak. Het opent nieuwe perspectieven voor studenten, onderzoekers en geïnteresseerden in Azië en is interessant voor vele disciplines.

Karmac heeft naast het digitaliseren op Metamorfoze kwaliteit, ook specifieke software ontwikkeld voor de verwerking van dit project. Elke poster krijgt een watermerk mee, waardoor de auteursrechten behouden blijven. Het watermerk is zo ontworpen dat de kwaliteit van het bestand volledig blijft bestaan. Senior Accountmanager Rob van Santen: ‘Heel bijzonder om op deze manier Noord-Korea ietsje dichterbij te kunnen brengen.’

© Copyright Karmac Informatie Innovatie 2024 | Powered by iClicks | Sitemap | Cookieinstellingen | Privacy verklaring